... a tak na prawdę zwyczajna zapiekana z tofu, bakłażanem i kozim serem.
Składniki(na jednego brzucha):
- 1/2 średniego bakłażana
- około 80 g tofu
- ser kozi
- olej
- pomidor
- łyżka przecieru pomidorowego
- pieprz
- oregano
- 1/3 cebuli
- sos sojowy
- oliwa
- czosnek
- pieprz świeżo mielony
2.Pokroić bakłażana na plasterki, posypać solą i skropić sokiem z cytryny. Po 30 minutach odsączyć. Usmażyć i odsączyć z oleju (tak, ciągle źle znoszę proces smażenia bakłażana).
3.Przygotować sos: sparzyć pomidora i ściągnąć skórkę, pokroić i zeszklić cebulę, do rondelka z cebulą dodać pokrojonego w kostkę pomidora,gotować około 10 minut aż otrzymamy konsystencję sosową, dodać koncentrat i doprawić.
4. Na patelnie wrzucić pokrojone w kostkę tofu.
5,W naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem ułożyć na samym spodzie warstwę bakłażana, następnie tofu, znowuż bakłażan, posypać serem kozim i zalać sosem pomidorowym (mi i tak nie udało się uzyskać przekładańca z wyraźnymi warstwami z racji nieumiejętnego przekładania pyszności na talerz).
6.Zapiekać 10-15 minut w 180 stopniach.
Witaj, w związku z tematyką Twojego sojowego i apetycznego bloga, chciałabym zaproponować Ci współpracę przy współtworzeniu artykułu na temat wykorzystania soi w codziennym jadłospisie. Odezwij się proszę na adres: orico@heureka.pl, a podam szczegóły współpracy. Liczę na kontakt.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ilona