Wespół w zespół dynia i muffiny żądz moc wzmagają i stanowią jedną wielką obsesję!
Na scenie wystąpią dziś Muffinki dyniowe pomysłu Jamiego Olivera w modyfikacji sojowego bałwochwalcy.
Składniki (na 6 po sam brzeżek lub 7 standardowo do 3/4 wypełnionych foremek):
- około 160 g dyni ze skórką pokrojonej w kostkę( bez pestek)
- 100 g brązowego cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 2 łyżki Dark Muscovado
- 120 g mąki
- około 70 ml oliwy
- łyżeczka proszku do pieczenia
- garść orzechów włoskich drobno pociachanych
- łyżeczka cynamonu + laska cynamonu
- łyżeczka przyprawy piernikowej (opcjonalnie)
- 1łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka cukru
2. Dodać 2 łyżki Muscovado i przyprawę piernikową.
3. Rozgnieść dynię techniką widelcową. Można oczywiście użyć melaksera użyć.
4.Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
5. Połączyć otrzymaną pulkę z cukrem, jajkiem, solą, mąką, proszkiem do pieczenia, orzechami,cynamonem i oliwą.
6. Nałożyć masę do foremek . "Okruszyć".Do piekarnika na 20 minut.
Połączenie dyni z przyprawą do pierników bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńo to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuń