...są wynikiem mej nieudolności i braku zdolności manualnych. Mogę uparcie twierdzić, że ich pokrój jest wyrazem buntu przeciw homogeniczności kształtów rogalików, eh.
Przepis na ciasto pochodzi stąd. Zmniejszyłam jedynie ilości składników, a i tak efekt wypieków mógłby być jedynym elementem przyjęcia na dziesięć osób plus trzy.
Składniki:
- 200 g mąki żytniej razowej
- 200 g twarogu półtłustego
- 200 g masła (najprawdziwszego z prawdziwych)
- cukier waniliowy (8g)
- 1 jajko
- szczypta soli
2.Włożyć ciasto na godzinę do lodówki.
3.Następnie rozwałkować dosyć cienko ciasto. Należy pamiętać o podsypaniu blatu mąką.
4. Wyciąć trójkąty. Metody są różne, można wprawną ręką wycinać owe wieloboki, bądź też za radą Wegetarianki wpierw wyciąć kwadraty i następnie wzdłuż przekątnej przeciąć kwadrat otrzymując trójkąt prostokątny (niekonieczne jest mierzenie kąta rozwarcia).
5. Przy podstawie trójkąta nałożyć nadzienie i zwinąć formując rogaliki (w wersji alternatywnej: krabie szczypce)
6. Piec na wysmarowanej tłuszczem blasze około 10-12 minut w 220 stopniach.
Tatarara! Osobistość wieczoru czyli Pan Nadzienie:
Składniki na nadzienie:
- orzechy włoskie + ziemne wcześniej uprażone w piekarniku (około 5 minut w 180 stopniach)
- żurawina
- cukier waniliowy
- cynamon
Nadzienie może również stanowić twaróg wymieszany z żółtkiem i rodzynkami lub też biała czekolada z wanilią.
Rogale z charakterem ;))
OdpowiedzUsuńAle są kochane przez tą swoją nieudolność ;)) Takie krabiki. Trzeba się było nie przyznawać tylko mowić "to miały być rogale kraby i dokładnie tak wyszły"
OdpowiedzUsuń:))
Fajne nadziejnie. Muszą być pyszne. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń