środa, 23 września 2009

Dynia , leczo dwa bratanki...


... czyli miszmasz węgiersko-amerykański na talerzu.


Składniki: (na 2 razy po 2)
  • dynia (mniej więcej 150-200g)
  • 1/2 cukinii
  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
  • pasta z ostrej papryczki
  • woda
  • koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, zmielony pieprz czarny, słodka papryka
  • ser Lazur (bądź też inny na podpuszczce mikrobiologicznej)
1. Paprykę i cukinie pokrojone w kostkę podsmażyć przez 2-3 minuty na oleju z przyprawami.
2. Dorzucić dynię pokrojoną w kostkę ( nie odkrajałam skórki).
3.Dolać niewielką ilość wody i dusić15 minut.
4.Pod koniec dodać 2 łyżki przecieru pomidorowego.
5.Najlepiej podawać z ryżem albo makaronem z fasoli Mung.
6.Posypać serem.

2 komentarze:

  1. O jak ładnie podane, kiedyś wypróbuję.
    A co do porcji to nie rozumiem - ilość na 2 czy 4?

    OdpowiedzUsuń