sobota, 27 marca 2010

Risotto z pieczarkami i rozmarynem


Przepis z ostatniego numeru Vege (w zmienionych proporcjach).


Składniki:
• 100 g ryżu
• ¼ szklanki mleczka kokosowego
• 4 duże pieczarki
• Olej
• Listek laurowy
• Ziele angielskie
• Łyżeczka curry
• Czarny pieprz mielony
• Sól
• Rozmaryn ( u mnie suszony)

1. Pokrojone w dużą kostkę pieczarki smażymy przez kilka minut na oleju, dorzucając na koniec curry.
2. Dodajemy ryż, smażymy chwilę i dolewamy wodę (taką ilość aby ryż i pieczarki były zakryte). Wrzucamy liść i ziele.
3. Dorzucamy rozmaryn, pieprz i szczyptę soli.
4. Gotujmy pod przykryciem aż ryż będzie miękki. (jeśli jest potrzeba w czasie gotowania dolewamy wody)
5. Pod koniec gotowania mleczko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia. No i tyle :)

4 komentarze:

  1. ciągle nie mogę przekonac się do smaku mleczka kokosowego w niesłodkich daniach.
    czy jego smak jest intensywnie wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja podobnie jak asiejka mleczka kokosowego w ryżu, curry czy zupie nie mogę zrozumieć ;) Nie moje smaki. Aczkolwiek danie bardzo interesujące. Myślę ,że jakbym zamieniła mleczko na śmietanę sojową bardzo by mi smakowało/

    OdpowiedzUsuń
  3. nie rozumiem Was! ja za kokomleczkiem po prostu szaleję!
    Asiejko, oczywiście że wyczuwalny, oto przecież chodzi , ale tak jak proponuje Dziwnograj, można zastąpić przykładowo śmietaną.

    OdpowiedzUsuń
  4. ja też nie rozumiem, mleczko kokosowe jest wyśmienite, ZWŁASZCZA w daniach niesłodkich :) Pyszności!

    OdpowiedzUsuń