sobota, 6 marca 2010

sobotnia tofu-uczta


Mistrz ostatniego tygodnia! Podpatrzone o Bei i zaadaptowane do własnych potrzeb i możliwości.

Składniki:
• Mała cebula
• Tofu (około 150 g)
• 2 duże pieczary
• 1 marchewka pokrojona w słupki
• Świeży imbir
• Łyżka soku z cytryny
• Sos sojowy
• Kurkuma, curry
• Olej
• Czosnek
• Bulion w proszku (bez inozynianów i innych dziadostw)


1. Przygotowujemy marynatę do tofu z soku z cytryny , sosu sojowego , czosnku + curry i kurkuma. Marynujemy przez godzinę/dwie/całą noc.
2. Posiekaną cebulę szklimy na oleju, dodajemy czosnek. Następnie marchewkę, zalewamy wodą i dodajemy łyżeczkę bulionu. Dusimy około 5- 7 minut aż marchewka zmięknie.
3. Na patelni robimy wolny placek , na którym podsmażamy pokrojone pieczarki i tofu.
4. Na koniec dodajemy starty imbir i odrobinę soku z cytryny. Ewentualnie jeszcze doprawiamy.


Konia z rzędem temu kto znajdzie 3 szczegóły, które różnią moją wersję od oryginału :P

1 komentarz:

  1. zaadaptowane do dostępności własnych kolorów :-)

    OdpowiedzUsuń