sobota, 13 marca 2010

Chleb z suszonymi pomidorami...

zwany również wielką improwizacją.

Chcąc wykorzystać dobrą drożdżową passę , która towarzyszyła rośnięciu drożdżówek, upiekłam chleb. Ostatnie przejścia z domowym pieczywem mocno mnie zniechęciły. Chuchałam, dmuchałam na zaczyn i kiszka wyszła! Chleb mógłby być użyteczny przy treningach dyskoboli. Tym razem z braku czasu, jakiegokolwiek pomysłu i przepisu (jedynie kilka lakonicznych uwag na opakowaniu mąki) powstało cudo. Zdecydowanie zajmuje szczytowe podium wśród moich wypieków! Aromatyczny i bardzo bardzo długo świeży!


Składniki:
• 0,5 kg mąki chlebowej orkiszowej
• 12 g świeżych drożdży
• Około 300 ml wody o temperaturze 20-25˚
• 3-4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów
• Duża garść suszonych pomidorów
• Zioła prowansalskie
• Łyżeczka pieprzu



1. Połączyć składniki w misce (za wyjątkiem pomidorów). Zagnieść tak żeby się nie przemęczyć!
2. Pozostawić w misce do wyrośnięcia (30-40 minut). Po tym czasie dodać pomidory pocięte w dosyć drobne paseczki. Dokładnie połączyć, a właściwie wtłoczyć je w ciasto.
3. Wypełnić keksówkę do połowy ciastem. Z reszty uformować bułeczki. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190˚. Po 20 minutach wyjąć buły i zmniejszyć temperaturę do 170˚. Piec jeszcze 20 minut.

7 komentarzy:

  1. mniam, takim chlebkiem chętnie bym się najadła :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O taki jak lubię ;) Praktycznie nie jadam białego pieczywa, a z ciemnym lubię eksperymentować. Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a ja myślałam, ze to suszone śliwki
    chleba z pomidorami nigdy nie jadłam, więc tym bardziej wielką mam ochotę, by spróbowac :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. A 12g świezych drożdży to ile mniej więcej suchych? Narobiłaś mi apetytu na ten chlebek, jak do tej pory moje próby z domowym pieczywem niezmienniee były porażką, ale może nie powinnam jeszcze się poddawać ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. zgodnie z informacją na opakowaniu mieszanki chlebowej: 5 g drożdzy instant lub 12 g świeżych. Podejrzewam, że nie kłamią :P
    w w takim razie powodzenia!

    OdpowiedzUsuń