środa, 10 lutego 2010

jeśli dziś jest środa to ...

... jemy kapustę!


Przyznaję, z estetyką na talerzu to ma niewiele wspólnego. Natomiast smakowo odwdzięcza się z nawiązka.

Składniki: (na dwa brzuchy)
• 1/6 główki kapusty
• 2 średnie marchewki
• ½ pietruchy
• 2 liście laurowe
• 3 ziela angielskie
• Pieprz czarny
• Majeranek + zioła prowansalskie
• Olej
• Szklanka ugotowanej soczewicy
• Kilka łyżek granulatu sojowego
• Kilka śliwek suszonych
• Sos sojowy
• Bulion wegetariański lub dodatkowe przyprawy

1. Szatkujemy kapustę. Marchewkę i pietruszkę kroimy w talarki.
2. Kapuchę, marchewkę i pietruszkę dusimy wraz z przyprawami z dodatkiem oleju przez około 15 minut.
3. W tym czasie zalewamy granulat wrzątkiem. Następnie podsmażamy go na patelni wraz ze śliwkami (+ kostka/bulion). Gdy się zabrązowi dodajemy mniej więcej łyżkę sosu sojowego.
4. Do gara z kapustą dodajemy ugotowaną soczewicę i granulat. Dusimy jeszcze kilkanaście minut.

A na deser tarta według WhitePlateBlogerki


Na deser numer dwa – refleksja. Zastanawiam się czemu tępione są emocje, wyrażanie emocji?! Śmiech, łzy, wybuchy złości, przecież to takie ludzkie i prawdziwe.

1 komentarz:

  1. Łał kapuchę to ja lubię:)
    Ps: Czy pisałam Ci już kiedyś, że masz cudne zdjęcie w profilu?:)

    OdpowiedzUsuń