...ale najpierw znajdź w w jednym z wielu kartonów swoją ulubioną kukery buk, ucałuj Panią Jolę Słomę w czółko, z należytą czcią rozewrzyj, odnajdź przepis nr 331 ( chociaż 331 dzień roku wypada pod koniec listopada).
Łorginalny przepis:
Składniki:
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki ( u mnie razowa i tortowa w stosunku 1:1)
- 1/3 kostki masła
- szczypta soli
- szczypta imbiru i cynamonu ( w domyśle nie żałuj cynamonu)
- 1 łyżeczka cukru pudru
- odrobina woda do wyrobienia
- 1 kg jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki masła
- śmietanka kremówka( jeśli chcemy w biodra pakować30% tłuszczu)
Wykonanie :
- Jabłka obrać i wydrążyć gniazda nasienne oczywiście . Pokroić na cząstki. Skropić sokiem z cytryny.
- Roztopić masło na patelni, wrzucić jabłka i posypać cukrem. Smażyć aż nabiorą kolorków tzn 10-15 minut.(! Zastrzegam że nie popieram smażenia na maśle. Ale nie będę podważać autorytetu Jolki.!)
- Piekarnik rozgrzac do temperatury 200 stopni.
- Na stolnicę wysypać mąkę z solą i przyprawami, dodać masło, rozdrobnić palcami. Zagnieść na jednolitą masę.
- Rozwałkować ciasto na placek w kształcie koła.
- Blachę wyłożyć folią do pieczenia, którą smarujemy masłem i oprószamy mąką. Zrezygnowałam z extra dodatku masła i użyłam pergaminu do pieczenia do którego nic nie przywiera. Magia!
- Przełożyć ciasto na blachę/papier i ułożyć na na środku ciasta jabłka, tak aby brzegi pozostały wolne . Zawinąć brzegi w kierunku środek-sufit tworząc coś w stylu koszyczka.
- Piec około 30-40 minut aż ciasto zrobi się kruche i rumiane .
Efektem moich wypieków nie było ciasto o średnicy 30 cm lecz mini ciasta. W takiej formie łakocie łatwiej zdefraudować i poobdzielać Sierotki. Kju owego wielokąta(<-) przeżuwał w czasie przemierzania Podziemi i nawet roztaczające się tam kebabowe aromaty połączone z zapachem spalonego sera nie wpłynęły ujemnie na jego apetyt . Endżoj!
O jakie dobre ;) Uwielbiam razowe wypieki. Jak dla mnie są dużo smaczniejsze niż zwykłe.
OdpowiedzUsuńPs.
Dziękuje za dietetyczny przepis na crumble :)