poniedziałek, 21 września 2009

waniliowa owsianka skąpana w słońcu...


...na leniwe przedpołudnie.

Pasjami oglądam "Domowego Kucharza" na Kuchni.tv. Podczas jednego takiego telewizyjno-garowego seansu kudłacz zaserwował owsiankę w wersji "zjadalnej", nieprzywołującej wspomnień z przedszkola.

Wypełnienie mojej śniadaniowej miski niewiele ma wspólnego z pierwotnym przepisem, który stał się jedynie aktywatorem nadmiernego wydzielania śliny.



Składniki:
  • 200 ml mleka sojowego o smaku waniliowym
  • pół szklanki otrębów owsianych zmieszanych z płatkami owsianymi
  • połówka jabłka
  • łyżka rodzynków
  • łyżeczka siemienia lnianego
  • garść płatków migdałowych
  • cynamon
1. Mleko, płatki, jabłko pokrojone w plasterki,rodzynki i siemię gotować około 10 minut(aż zmiękną jabłka i masa stanie się kleista). Często mieszać.
2.Przełożyć do miseczki. Oprószyć cynamonem i płatkami migdałów.
3.Zjeść!

W smaku i konsystencji przypomina budyń waniliowy! Owsianka już na stałe zadomowiła wśród śniadaniowych przysmaków.

1 komentarz: