niedziela, 22 maja 2011

Kofta w sosie pomidorowym

Raz na wozie, raz pod wozem, czasem też w wozie.

Mam coraz mniej czasu, mało śpię, mało jem. Widzę jak wszystko ewoluuje, jak ja się zmieniam. Wierzę , że może być jeszcze lepiej. Przeżywam swoją 4 młodość.

Nie jest tajemnicą , że uwielbiam kuchnię indyjską. Feeria barw, różnorodność smaków, przyprawy. Cud!

Moja wersja kofty:


Kofta w sosie pomidorowym




Składniki:
• ½ średniego kalafiora
• 5 średnich ziemniaków
• 4 łyżki maki sojowej
• Garść natki pietruszki
• Sos sojowy
• Garam masala, kumin, zmielona kozieradka, zmielona czarnuszka
• Olej do smażenia


1. Gotujemy kalafiora i ziemniaki w osolonej wodzie.
2. Rozgniatamy ugotowanego kalafiora i ziemniory (ważne żeby nie zrobić z nich puree) .
3. Dodajemy resztę składników. Dokładnie łączymy. Formujemy kulki i smażymy na gorącym, dosyć głębokim tłuszczu.


Sos pomidorowy:

Składniki:
• Czosnek (3-4 ząbki)
• Kumin, garam masala, pieprz Cayenne, sól, imbir w proszku, sambal
• Puszka pomidorów ( w sezonie pomidory świeże)
• olej
• cytryna

1. Na gorący olej wrzucamy posiekany czosnek. Następnie przyprawy. Chwile smażymy.
2. Dorzucamy pomidory. Redukujemy sos gotując mniej więcej 7-10 minut.
3. Na koniec dodajemy odrobinę soku z cytryny.

14 komentarzy:

  1. tez kocham indyjska kuchnie, najbardziej chyba wszystko co z nerkowcami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż nabrałam ochoty, a przecież jest tak gorąco

    OdpowiedzUsuń
  3. też uwielbiam kuchnię indyjską, a kofty w takim wydaniu jeszcze nie jadłam -bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. dzięki za przepis! mniam

    zapraszam: http://roxyolsen.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. to nie jest kuchnia indyjska..to jakiś mix indyjsko podobny.żaden mieszkaniec Indii nie wyobraża sobie tego dania bez kurkumy,której tutaj nie ma..to samo tyczy się sproszkowanych nasion kolendry...nie mówiąc,że kumin należy prażyć na patelni przez dodaniem czegokolwiek...dla mnie to pasza i nie ma czym się podniecać

    OdpowiedzUsuń
  6. kuchnia indyjska jest bez dwóch zdań najlepsza na świecie! Twoją koftę zjadłabym z przyjemnością. Ach.

    OdpowiedzUsuń
  7. Witam,

    Gratuluję ciekawego bloga:).Chciałabym zaproponować Pani współpracę. Poniżej podaję mail, proszę o odpowiedź jeśli jest Pani zainteresowana poznaniem szczegółów oferty.

    pozdrawiam serdecznie
    Julia Chalimoniuk

    julia.chalimoniuk@yetiz.pl
    www.yetiz.pl

    OdpowiedzUsuń
  8. KUCHNIA/INFO. (BIOLOGICZNA POMOC !!). *****

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
    80% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 26% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.

    CHLEB ANTYMIAŻDŻYCOWY-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
    Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 80% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!

    OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
    Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).

    PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
    Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
    ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php

    5.TEMAT.
    ENGLISH VERSION: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php

    Biologia, medycyna.

    OdpowiedzUsuń
  9. Witaj
    Właśnie uruchomiłam agregator blogów kulinarnych, czyli coś jak durszlak tylko stworzony specjalnie dla wegetarian by nasze przepisy nie gineły w gąszczu mięsożerców ;)
    Serdecznie zapraszam Cię do odwiedzenia go pod adresem http://vegespot.pl i jeśli przypadnie Ci do gustu zarejestrowania się i dodania bloga do katalogu.
    Pozdrawiam
    Aniko.

    OdpowiedzUsuń
  10. wyglada bajecznie! koniecznie, ale to koniecznie musze wyprobowac! :)))

    OdpowiedzUsuń