Tarta z leczo
Można zastosować każde inne nadzienie, ale gdy garyszcze Rurkowego leczo stoi w lodówce to trzeba je jakoś spożytkować!
Na spód:
• 1 szklanka mąki razowej
• 2 łyżki mąki sojowej
• ¼ szklanki wody (zimnej)
• ¼ szklanki oleju
Absolutny rarytas czyli zalewa drożdżowa:
• 2 łyżki mąki kukurydzianej
• 2 łyżki mąki sojowej
• 1,5 lyżki świeżych drożdży
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
• Łyżka sosu sojowego
• Szklanka ciepłej wody + Łyżka bulionu Weje
• 1 łyżka oleju
• Tymianek, zioła prowansalskie, pieprz
1. Zagniatamy ciasto. Wałkujemy (Fuuu!) . Wylepiamy formę.
2. Podpiekamy spód w 200 stopniach przez ok. 10 minut.
3. Nakładamy farsz. Zalewamy przygotowanym mixem.
4. Zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach.
5. Podajemy , częstujemy. Bo samotnie jadać to nie wypada!
fajnie to wymyśliłaś!
OdpowiedzUsuńpodoba mi się taka wariacja :)
OdpowiedzUsuńO, zmieniłaś szablon, ładnie :-) i tarta też super :-)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł, a leczo uwielbiam!
OdpowiedzUsuńfajnie, że wróciłaś :)