poniedziałek, 12 lipca 2010

Torty i o wegańskim grillowaniu

Znowu znowu nastąpiła przerwa w blogowaniu, gdyż znowu znowu wyjechało się. ‘Wczasy poza miastem” były cudowne, obfitowały we wspaniałe posiłki.
Zanim o wyjeździe to wpierw zgodnie z chronologią – uro-tort.

Nadarzyła się kolejna okazja by wytworzyć uro-tort. Bazowałam na pierwotnym przepisie, jednak zmieniłam jego dekorację aby nadać mu niepowtarzalny image!

Budyniowy krem zrobiłam od podstaw tzn. przy pomocy mąki ziemniaczanej, mąki pszennej, mleka roślinnego i aromatu waniliowego. Masy zrobiłam większą ilość niż poprzednio i wysmarowałam nią wierzch ciasta i boki (użycie śmietanki kokosowej mogło być ryzykowne ze względu na masakrycznie wysoką temperaturę). Do przełożenia użyłam truskawek w syropie. Później obsypałam ciasto płatkami migdałów.

Wszystko fajnie , tylko jak ten tort przewieźć w miejsce docelowego fetowania. Nie ma rzeczy niemożliwych jeśli posiada się kawałek tektury ( na przykład z bloku A3) i 10 cm taśmy klejącej, nożyczki są przydatne acz nie są niezbędne. Następnie tort ląduje w torbie termoizolacyjnej.


I pałaszowanie


Przechodząc do kolejnego tematu…
Na wielu forach pojawia się pytanie : Co na wegetariańskiego/ wegańskiego grilla?
Jest ogrom możliwości, nasze pomysły się nie kończą i będziemy nowe wymysły naszych umysłów wcielać w życie.
Najnowsze propozycje:
Szaszłyki

Najprostsze z prosty danie grillowe. Kompozycja i dobór warzyw jest dowolny, a my proponujemy takie wersje:

Potrzebujemy:
• Cebule
• Pieczarki
• Pomidorki koktajlowe
• Tofu wędzone lub kotlety sojowe wcześniej namoczone i zamarynowane
• Papryka czerwona
• Bakłażan
• Oliwę
• Czosnek
• Przyprawy (my użyliśmy oregano, soli ziołowej, ziół prowansalskich, przyprawy do pizzy, pieprz kolorowy


1. Cebulę pokroiliśmy w talarki, pieczarki obraliśmy i umyliśmy ( jeśli są dużych rozmiarów to należy przekroić je na pół), wykroiliśmy miąższ bakłażana i pokroiliśmy go w kostkę.
2. Wszystkie warzywa wrzuciliśmy do wielkiej miski. Polaliśmy je dużą ilością oliwy, wrzuciliśmy rozgniecione ząbki czosnku i ziarna pieprzu kolorowego a także resztę przypraw.
3. Zostawiliśmy na około godzinę, aby smaki się przegryzły
4. Nakłuwaliśmy na patyczki i grillowaliśmy.

Bakłażan nadziewany ryżem i pomidorami.

Składniki:
• Bakłażany
• Ugotowany ryż jaśminowy
• Pomidory
• Tandoori masala
• Cynamon

1. Wydrążyliśmy miąższ bakłażana. Pokroiliśmy go w kostkę.
2. Wymieszać zkostkowany miąższ z ryżem jaśminowym, pokrojonymi pomidorami i przyprawami.
3. Nałożyliśmy masę do „skóry” bakłażana. Zawinęliśmy w folią aluminiową. I na grilla.

I największe zaskoczenie- Ananas z curry

Pozbawiliśmy ananasa skóry, pokroiliśmy go na drobne cząstki, pozypaliśmy go curry, zawinęliśmy w folię i ułożyliśmy na grillu. Część wykorzystaliśmy do szaszłyków.

Sałatka też musiała się pojawić


Jedliśmy również śniadania (podczas których królował paprykarz i hummus z czarnymi oliwkami)i obiady. Generalnie dużo jedliśmy :)
Zupa z czerowną soczewicą i mleczkiem kokosowym




Heh , i wyszło coś w stylu fotostory

8 komentarzy:

  1. Świetne przepisy- u mnie właśnie w piekarniku mimo późnej godziny- wegańskie szaszłyki. Jakoś w dzień nie idzie mi pałaszowanie jedzonka.
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. ten tort jest cudny
    i piknikowy klimat też

    i kolor Twoich włosów :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. rzeczywiście ten tort to Ci się udał pięknie! wspaniale wygląda z tymi płatkami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystko wygląda świetnie, próbowałaś grillować pory? Zaskakująco dobre! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. powinniśmy zacząć organizować gotujące obozy :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Tyle lat i nie wpadłam na pomysł z szaszłykiem na grilla. Niedopatrzenie! Nadrobię już w ten weekend.

    OdpowiedzUsuń