niedziela, 23 maja 2010
Wegańska Tarta z rabarbarem
Jestem ogromną zwolenniczką sezonowego jedzenia. Tak więc popadłam w szał rabarbarowy!
Składniki:
• 70 g veg margaryny
• Około 120 g mąki ( można część zastąpić razową)
• Zimna woda
• Sól
• ¼ szklanki cukru pudru
• 4 łodygi rabarbarowe
• Cukier trzcinowy
• Płatki migdałowe
• Kruszonka (kruszonka z czego się składa każdy wie)
1. Najpierw zagniatamy ciasto (margaryna+mąka+sól+cukier puder+odpowiednia ilość wody). Ciasto wędruje do lodówki na godzinę.
2. Rabarbar poddajemy obróbce cieplnej. Pocięty w drobne paseczki wrzucamy na patelnię w towarzystwie kilku łyżek cukru. Czekamy aż puści sok.
3. Rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie. Czynimy kilka dziubnięć widelcem i podpiekamy spód przez 10 minut w 180 stopniach.
4. Wykładamy rabarbar na podpieczony spód tarty. Układamy kruszonkę na wierzch i posypujemy migdałami.
5. Zapiekamy przez około 25 minut.
Poezja smaku.
Proporcje na małą foremkę.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
ja jestem ogromną zwolenniczką rabarbaru.. :-)
OdpowiedzUsuńz płatkami migdałowymi napewno świetnie chrupie :)
OdpowiedzUsuńjuz mam za sobą w tym sezonie kompoty z rabarbarem, wciąż kombinuję czas na tartę lub drożdzówkę . w ogóle, mega kolorow tu u Ciebie, uwielbiam pszczółkę w górnym lewym rogu! :)
OdpowiedzUsuńte kolory rekompensują mi "wiosnę" za oknem :)
OdpowiedzUsuńi chrupie jak najbardziej!zresztą zastąpienie części kruszonki migdałami wyjdzie nam na zdrowie ;)
a ja jednak pragne zapytac jak zrobic veganska kruszonke?
OdpowiedzUsuń