niedziela, 23 maja 2010

Wegańska Tarta z rabarbarem


Jestem ogromną zwolenniczką sezonowego jedzenia. Tak więc popadłam w szał rabarbarowy!



Składniki:
• 70 g veg margaryny
• Około 120 g mąki ( można część zastąpić razową)
• Zimna woda
• Sól
• ¼ szklanki cukru pudru
• 4 łodygi rabarbarowe
• Cukier trzcinowy
• Płatki migdałowe
• Kruszonka (kruszonka z czego się składa każdy wie)


1. Najpierw zagniatamy ciasto (margaryna+mąka+sól+cukier puder+odpowiednia ilość wody). Ciasto wędruje do lodówki na godzinę.
2. Rabarbar poddajemy obróbce cieplnej. Pocięty w drobne paseczki wrzucamy na patelnię w towarzystwie kilku łyżek cukru. Czekamy aż puści sok.
3. Rozwałkowujemy ciasto i układamy w formie. Czynimy kilka dziubnięć widelcem i podpiekamy spód przez 10 minut w 180 stopniach.
4. Wykładamy rabarbar na podpieczony spód tarty. Układamy kruszonkę na wierzch i posypujemy migdałami.
5. Zapiekamy przez około 25 minut.

Poezja smaku.
Proporcje na małą foremkę.

5 komentarzy:

  1. ja jestem ogromną zwolenniczką rabarbaru.. :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. z płatkami migdałowymi napewno świetnie chrupie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. juz mam za sobą w tym sezonie kompoty z rabarbarem, wciąż kombinuję czas na tartę lub drożdzówkę . w ogóle, mega kolorow tu u Ciebie, uwielbiam pszczółkę w górnym lewym rogu! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. te kolory rekompensują mi "wiosnę" za oknem :)
    i chrupie jak najbardziej!zresztą zastąpienie części kruszonki migdałami wyjdzie nam na zdrowie ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. a ja jednak pragne zapytac jak zrobic veganska kruszonke?

    OdpowiedzUsuń