Tarta na francuskim cieście
Czyli nie ma nic prostszego bądź też gdy nie chce mi się stać przy kuchni
Składniki:
• Ciasto francuskie
• Cebula
• 4 duże pieczarki
• Papryka czerwona
• Czosnek
• Tofu
• Zioła prowansalkie, pieprz, papryka słodka
• Sos sojowy + oliwa aromatyzowana chilli + czosnek + świeżo zmielony pieprz na marynatę
• oliwki
1. Odsączamy tofu , potem je marynujemy przez 2-3 godziny.
2. Smażymy cebulę, dodajemy pieczary , paprykę i cukinię. Zalewamy wodą (może być z dodatkiem bulionu) i sypiemy przyprawy. Dusimy przez chwilę aż warzywa lekko zmiękną.
3. Wykładamy formę papierem, układamy ciasto, podwijamy brzegi. Nakłuwamy ciasto.
4. Podpiekamy spód przez około 5 minut w 180 stopniach.
5. Na podpieczonym spodzie układamy podduszone warzywa , oliwki oraz tofu pokrojone w kostkę.
6. Zapiekamy około 20 minut.
a seler gotowany robi background!
Z resztek ciasta możemy wykonać rożki nadziewane jabłkami. Wycięłam kwadrat z ciasta, na środku nałożyłam jabłka, posypałam cynamonem i rodzynkami. Skleiłam rogi, lekko nacięłam wierzch i posypałam brązowym cukrem i piekłam na najwyższej półce w piekarniku.
Och, i jeszcze jedna uwaga! Uważajmy na skład gotowych ciast francuskich. Na każdym rogu czyha smalec!
NASTAŁ TYDZIEŃ WEGETARIANIZMU!!
http://www.tydzienwege.pl/
nie odmówiłabym takiego kawałka :)
OdpowiedzUsuńlubię francuskie ciasto za tą wszechstronnośc jego wykorzystania. i na obiad i na deser. nawet w wersji śniadaniowej. pysznie.
OdpowiedzUsuńWitam :)
OdpowiedzUsuńOglądam twój blog, mam nadzieję, że nie wyrzucasz zeń osób, którym smalec niestraszny? ;)
Chciałam chwilkę o francuskim cieście - zdaje mi się, ze w kupnych w większości jest margaryna. Ja przynajmniej smalcu nigdy we francuzie nie widziałam, a zawsze czytam skład, bo kupuję (staram się kupowac) wyłacznie maślane ciasto.
Pozdrowienia ślę :)